Verstandskiezen

Bolwerk Tandartsen beschikt over tandartsen die veel ervaring hebben met het trekken van verstandskiezen.

Waarom moeten verstandskiezen eruit?

Als de verstandskiezen helemaal doorgebroken zijn door het tandvlees en u ze goed schoon kunt houden, hoeven ze niet verwijderd te worden. Ook als ze diep onder het tandvlees zitten en omringd zijn door gezond weefsel, kunnen ze blijven zitten.

Helaas is het vaak zo dat de verstandskiezen maar half doorbreken. Dit komt doordat in de evolutie de menselijke kaken steeds kleiner worden, waardoor er minder ruimte is voor de verstandskiezen. Daardoor blijven ze vaak half onder het tandvlees hangen. Doordat er tandvlees overheen blijft hangen, kunnen er tussen het tandvlees en de tand allemaal etensresten en bacteriën komen. Dit kan ervoor zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken of dat er een gaatje in de verstandskies komt. Dit kan pijn veroorzaken en is ongezond. In deze situatie moeten de verstandskiezen getrokken worden.

De tandarts maakt vervolgens een kaakoverzichtsfoto om te beoordelen hoe de verstandskiezen verwijderd kunnen worden.

Wanneer moeten de verstandskiezen eruit?

Op het moment dat we weten dat de verstandskiezen niet meer verder uit het tandvlees gaan komen, besluiten we ze eruit te halen. Hoe jonger u bent, hoe minder nabezwaren u zult hebben na de ingreep en hoe beter uw lichaam zich weer kan herstellen. Er is een grote kans dat u, ondanks dat u er misschien op dit moment geen last van heeft, later toch last van zult krijgen. Als ze dan alsnog eruit moeten, zult u er meer last hebben na de ingreep en zijn ze vaak ook moeilijker eruit te halen.

Hoe ziet de procedure eruit?

U wordt grondig verdoofd en vervolgens wordt de kamer klaar gemaakt voor de behandeling. Het tandvlees wordt voorzichtig aan de kant geschoven en de tand wordt langzaam gemobiliseerd. Afhankelijk van de situatie moet er meer ruimte gecreëerd worden om de tand eruit te krijgen. Na afloop wordt de wond goed schoongespoeld en gehecht. De hechtigen lossen vanzelf op.

Waar moet ik op letten na de ingreep?

Probeer na de ingreep zo goed mogelijk te koelen. Dit zorgt ervoor dat de zwelling zoveel mogelijk wordt tegengehouden. De komende 48 uur mag u geen alcohol drinken of roken. Door het roken kan de wond gaan ontsteken. U mag niet eten en drinken tot 2 uur na de ingreep. Het speeksel kan een beetje rood kleuren. Dit is normaal. Indien u echt gaat nabloeden is het advies een half uur een gaasje op de wond te leggen en daarop dicht te bijten. Als u geen gaasjes heeft, kunt u ook een knoop in een zakdoek leggen en daar op bijten. Als de bloeding dan niet stopt, moet u contact opnemen met Bolwerk Tandartsen of indien de praktijk gesloten is, de dienstdoende tandarts bellen. Nabloedingen komen echter nagenoeg niet voor.

Wat zijn de nabezwaren?

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn ondervinden. Dit kunt u onderdrukken met paracetamol, eventueel aangevuld met ibuprofen. Lees de bijsluiter goed alvorens deze geneesmiddelen te gebruiken! De dagen erna kunnen uw wangen dikker worden en kan het zijn dat u moeite heeft de mond ver open te doen. Er kan ook een onaangename geur van de wond komen. Dit hoort allemaal bij het normale genezingsproces. Met onze uitgebreide instructie en maatregelen kunnen we de pijn die u heeft na de ingreep zoveel mogelijk beperken.

trekken verstandskiezen | goed verdoofd tijdens behandeling | goede nazorg en instructie
Bel ons op: +31 (0)43 321 4885 Telefoon icoon