Tanden bleken en facings

Een wit en stralend gebit.  Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm.  De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur.  Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd.  Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond.  Overweegt u een bleekbehandeling?  Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier.  Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts.

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend.  De een heeft wittere tanden dan de ander.  Sommigen hebben gele, anderen zelfs bruine of grijzere tanden.  Tanden en kiezen hebben sowieso niet allemaal dezelfde kleur.  Soms wijkt de kleur van een enkele tand of kies af van de rest.

Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur.  De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur van de tand of kies.  De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald.  Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig.  De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden.  Daarom zijn ze vaak geler.

tanden bleken | veilig
tanden bleken | ervaringen

Bleekmethodes

1. Bleken van binnenuit bij 'dode' tanden

De tandarts maakt een klein gaatje in tand, precies door de plek waar de wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd. Zo wordt er zo min mogelijk tandweefsel weggehaald. In de verkleurde dode tand brengt de tandarts een watje aan met een blekend middel.  Dit papje heeft enkele dagen een blekende werking.  Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt de tandarts de behandeling 1 of verschillende keren.  Uiteindelijk sluit hij de tand af met een defintieve vulling.

2. Bleken van buitenaf bij 'levende' tanden met een hoesje

Thuis bleken onder begeleiding van de tandarts

Egale, niet te ernstige verkleuringen kunnen van buitenaf worden gebleekt.  Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel.  Eerst maakt uw tandarts een afdruk van uw gebit.  Hierop maakt de tandtechnicus in het laboratorium een bleeklepel.  Deze wordt gemaakt van een zachte kunststof, specifiek voor uw gebit.  Dat is belangrijk, want dan past de lepel goed en wordt uw tandvlees goed beschermd tegen de blekende stof (peroxide). Dit is een veilige manier om uw tanden te bleken. U krijgt de bleeklepel en de gel met de blekende werking mee naar huis.  Daarom wordt dit ook wel `thuisbleken` genoemd.  Uw tandarts geeft aan hoe lang u de bleeklepel met de gel moet dragen voor het gewenste resultaat.  Meestal zult u de bleeklepel `s nachts dragen.  Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat.  Tijdens het bleken, kunnen uw tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden.  Raadpleeg uw tandarts als deze klacht optreedt. Bleken is niet pijnlijk. Klachten door bleken komen zelden voor.

De grootste investering is de eerste keer bleken. De gehele behandeling met de afdrukken, het maken van bleeklepels door de tandtechnieker, uitleg en bleekvloeistof, kost ongeveer 280 euro. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering. U kunt de bleeklepels echter hergebruiken, als u ze netjes bewaart, dan heeft u de volgende keer enkel nog de bleekvloeistof nodig. Het thuis bleken duurt meestal 2 weken.

Door het bleken, wordt het glazuur van de tanden en kiezen iets poreuzer.  Dat is tijdelijk.  Het glazuur herstelt zich weer.  Tijdens de behandelingen met de bleeklepel kunnen bepaalde etenswaren en dranken het resultaat nadelig beinvloeden.  Voorbeelden daarvan zijn koffie, thee, rode wijn, koolzuurhoudende frisdranken, citrusvruchtensap en kleurstof bevattende etenswaren (zoals vruchtenjam).  Tijdens de behandeling is het gebruik van deze producten, evenals roken, af te raden.

Het bleekresultaat verschilt voor iedereen.  De basiskleur van uw tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat.  En die basiskleur is bij iedereen anders.  Het bleekresultaat is soms niet blijvend.  In een aantal gevallen komt de verkleuring na een paar jaar weer terug.  De vorming van tandbeen gaat namelijk gewoon door.  Ook gebleekte tanden zullen,  net zoals niet-gebleekte tanden, op den duur verkleuren door veroudering.  Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt.  Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is niet helemaal bekend.

3. Tanden witter maken door middel van facings

Soms hebben tanden diepe verkleuringen of randen van vullingen die verkleurd zijn. Of de kernkleur van de tand is zo donker dat thuis bleken geen zin heeft. Dan is er altijd nog de mogelijkheid de tanden witter te maken door middel van facings van composiet of porselein. Hierbij wordt het oppervlak van de tand opgeruwd en worden verkleuringen verwijderd. Vervolgens wordt er een dun laagje composiet (soort kunststof) over de tanden heen aangebracht en vastgehecht aan de tand. Hiermee kan niet alleen de kleur, maar eventueel ook de vorm van de tanden aangepast worden. Daardoor kunnen we ervoor zorgen dat u weer vol zelfvertrouwen een stralende glimlach kunt laten zien. Indien gewenst kunnen de tanden voor de behandeling verdoofd worden, maar omdat de tanden meestal alleen maar een beetje opgeruwd hoeven te worden, vinden de meeste patiënten dit niet nodig.

In onze praktijk beschikken we over meerdere tandartsen die veel ervaring hebben met het maken van prachtige facings. 

Heeft u vragen over de behandeling of de kosten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

Bel ons op: +31 (0)43 321 4885 Telefoon icoon